TİKA'dan Namibya'da Sağlık Fakültesine destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Namibya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NUST) "Klinik Acil Tıbbi Bakım Eğitim Laboratuvarı'na" donanım desteğinde...


Sağlık alanında özellikle anne-çocuk sağlığı konularında ciddi problemler yaşayan ve nüfusu da az olan Namibya'da doğum esnasında ve hemen sonrasında karşılaşılan komplikasyonlar nedeniyle yüksek oranda anne-çocuk ölümleriyle karşılaşılıyor. Bu durum ülkede hemşirelik, ebelik ve acil tıbbi bakım eğitiminin önemini artmasına neden olurken, bu konuya Namibya 5 Yıllık Kalkınma Planı'nda da yer verildi.
2009 yılında faaliyetlerine başlayan Namibya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NUST) Sağlık ve Uygulamalı Bilimler Fakültesinde gelişen teknoloji ile birlikte sağlık eğitiminde yeni öğrenme araçlarının kullanımı ve gelişiminin artması, teknoloji ve eğitim alanlarının birlikte kullanımının gerekliliğini ortaya çıkardı. Teknik ve teknik dışı becerilerin artırılmasında yaygın olarak kullanılan güvenilir yöntemlerden biri olan simülasyon uygulamaları ve araçları gündeme gelmesi ve bu konuda hastanelerdeki uzman kadronun yetersiz kalması üzerine üniversite bünyesinde "Klinik Acil Tıbbi Bakım Eğitim Laboratuvarı" kurulması planlandı ancak ekipman yetersizliği sebebiyle istenilen verim alınamadı. Yılda 40 öğrenciye eğitim veren laboratuvara TİKA tarafından sağlanan ekipman desteği sayesinde tıp eğitiminde yenilikçi interaktif yöntemlerden biri olan senaryolar aracılığı ile öğrencilere gerçek yaşam durumlarını deneyimledikleri bir öğrenme ortamı sağlandı. Destek kapsamında laboratuvara dijital EKG makinesi, defibratör monitör, taşınabilir ultrason, infüzyon pompası, çoklu monitör, taşınabilir ventilator, video laringoskop, aspirasyon cihazı, acil yardım arabası, muayene masası gibi ekipmanlar teslim edildi.
İHA
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: