Restorasyon seferberliği tüm hızıyla devam
Çanakkale Boğazı'nın savunmasında önemli rol oynayan Namazgah Tabyası'nın 395 metre uzunluğundaki surlarında güçlendirme ve restorasyon çalışması başlatıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Buralar hem savaş öncesi ecdattan kalmış hatıralar hem de Çanakkale Savaşları sırasında gazi olmuş tarihi mekanlardır. Bütün ecdattan kalan tarihi mekanları ayağa kaldırmak istiyoruz" dedi.


Aslına uygun olarak restore edilecek
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, tarihi bir mekanı daha ayağa kaldırmaya başladıklarını belirterek, Namazgah Tabyası'nın sur duvarları yapıldığı günden bu yana hiç tamirat görmemiş. Uzun yıllardan beri özellikle yoğun rüzgar ve yağmurun, coğrafi koşulların etkisiyle surlar epey yıpranmıştı. Hem kötü bir görüntü oluşturuyor, hem de can güvenliği açısından sıkıntılar yaşıyorduk. Gerek Kilitbahir Kalesi'nin yeni haline gerek Namazgah Tabyası'nın yeni haline baktığımız zaman, bütünü tamamlayan sur duvarlarının bir an önce aslına uygun şekilde restore edilmesi gerekiyordu. İlk önceliğimiz surların yıkılmasını durdurmak, bunun için güçlendirme yapılıyor. Daha sonraki süreçte restorasyon başlayacak. Kilitbahir Kalesi'nin yanındaki giriş kapısını da restore edip, farklı bir işlev ve kimlik katacağız. Çünkü orijinal fotoğrafları ve projeleri elimizde var. Karşılama merkezi gibi olacak. Ziyaretçi buraya geldiği zaman tarihe yolculuk yapıyormuş gibi hissedecek kendisini. Umut ediyorum ki Tarihi Alanın her köşesi böyle olacak dedi.
Çanakkale savaşları sırasında gazi olmuş tarihi mekanlardır
Tarihi alanın, dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olacağını ifade eden İsmail Kaşdemir, Çünkü burada tarih yatıyor. Ecdattan bize kalan miraslar, emanetler var. Burası gazi mekanların yoğun olduğu yer. Burası Çanakkale ruhunun doğduğu yer. Bizim de buraları koruyup, kollamak ve ayağa kaldırmak gibi bir sorumluluğumuz var. Buralar, hem savaş öncesi ecdattan kalmış hatıralar hem de Çanakkale Savaşları sırasında gazi olmuş tarihi mekanlardır. Ecdattan kalan tarihi mekanları, ayağa kaldırmak istiyoruz. Çalışmalarımız bu yönde. Bugüne kadar Tarihi Alanda birçok mekanı restore ederek, orijinal haliyle ayağa kaldırıp ziyarete açtık. Restorasyon bittiğinde burası, ziyaretçilerin tarihi dokuyu hissederek kendilerini tarih yolculuğu içerisinde bulacağı bir yer haline gelecek" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: