Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Polat, 2025 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 78.’si düzenlenecek olan Dünya Sağlık Asamblesi’nde Kuveyt Devleti Sağlığı Geliştirme Vakfı, "Ekselansları Şeyh Sabah El-Ahmed El-Ceber El-Sabah Sağlıklı Yaşlanma Araştırma Ödülü” için TÜSEB’in önerisi ve Sağlık Bakanlığının teklifiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına aday gösterildi. Ödül, sağlıklı yaşlanma konusunda araştırma, sağlık teşviki, politika ve programların geliştirilmesine olağanüstü katkılarda bulunan kişilere, kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarına veriliyor.
Doç. Dr. Adem Polat, sağlıklı yaşlanmayı destekleyen inovatif ve derin teknolojiler geliştirme alanında öncü çalışmalara imza attı. Özellikle, 3D tümör görüntüleme alanındaki derin teknoloji tabanlı buluşu MamoScope (3DEEPXR), kanser cerrahisinde kritik bir boşluğu doldurarak ameliyat sırasında tümörün cerrahi sınırlarını AI-powered autonomous decision-making insansız karar mekanizmasıyla ve ultra-yüksek çözünürlük hassasiyetiyle belirlemeye imkân tanımaktadır. İnovatif görüntüleme teknolojilerinde devrim niteliğinde bir sıçramayı temsil eden buluş, gerçek zamanlı değerlendirmeyle tümörün tamamının çıkarılma başarısını arttırarak tekrar cerrahi oranını azaltmakta ve bireylerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını koruyarak sağlıklı yaşlanmalarına önemli bir destek sağlamaktadır.
Doç. Dr. Polat, ayrıca Harvard Medical School ve Harvard-MIT Health Sciences and Technology’de gerçekleştirdiği doktora ve post-doktora araştırmalarıyla, ileri düzey biyomedikal 3D görüntüleme sistemleri ve algoritmaları geliştirerek DSÖ’nün sağlık hizmetlerinin kalitesini artıran teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesi politikasına önemli katkılar sunmuştur. Dr. Polat’ın bunlarla sınırlı olmayan sağlık teknolojileri alanındaki tüm akademik ve bilimsel çalışmaları, kanser hastalarının sosyal hayattan kopmasını önlemeye ve toplum içinde aktif roller üstlenmelerine yardımcı olmaktadır. Kurucusu olduğu "Biomedical-Electronics Deep Technology Laboratory" (BEDLAB) kapsamında yürüttüğü derin teknoloji projeleriyle ve inovatif çözümleriyle araştırmacıları ve sağlık profesyonellerini sürece dahil ederek sağlıklı yaşlanma politikalarının planlanması, yönetimi ve değerlendirilmesine yönelik kapsayıcı ve yenilikçi bir yaklaşım benimsemektedir.
Doç. Dr. Adem Polat’ın tüm bu öncü çalışmaları ve etkin katkıları, Birleşmiş Milletler (BM) Sağlıklı Yaşlanma On Yılı (2021–2030) hedefleri ve Dünya Sağlık Örgütünün "Dünya Yaşlanma ve Sağlık Raporu" doğrultusunda, bireylerin sağlıklı yaşlanarak bağımsızlığını ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik küresel stratejilerle tam uyumlu olduğu için, bahse konu ödüle aday gösterildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: