Buzul erimesi rekor seviyeye çıktı
Bilim insanları, iklim değişikliğinin sonucu olarak buzul erimesinin daha kötü bir hal aldığı konusunda uyardı. Küresel buz kaybının, son yirmi yılda hızla arttığı ortaya çıktı.


Kuzey yarımkürede küresel ısınma ile etkisini arttıran ısı dalgaları buzul erimesini rekor seviyede hızlandırdı. Uzmanlar, Kuzey Atlantik Okyanusu’nda yer alan ve buzullarıyla tanınan dünyanın en büyük adası Grönland’da geçen bir ayda bir yılın ortalamasından daha çok buzulun eridiği uyarısında bulundu. Sıcak hava dalgaları kuzey kutup bölgesini vururken, kuzey yarımküre rekor denilebilecek bir hızla eriyor. Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nden Ruth Mottram, uydu görüntülerinden, Grönland buzul tabakalarının yüzeyinin geçen Temmuz ayında, 80 milyon olimpik yüzme havuzuna denk gelen 197 cigaton oranında eridiğinin anlaşıldığını söyledi.
Yılda 1.2 trilyon ton buz eriyor
Washington Post’un haberine nazaran, Arktik Okyanusu’nun birçoklarını kaplayan buz katmanlarından kutup buz katmanlarına kadar olan buzul kayıpları 1990’larda yılda yaklaşık 760 milyar tondan 2010’larda yılda 1.2 trilyon tona çıktı.
Bunun, yüzde 60’ın üzerinde bir artışa tekabül ettiği, toplamda 28 trilyon ton erimiş buza denk geldiği belirtildi.
“Ayakları eritmek gibi”
İklim değişikliği nedeniyle Dünya’nın sisteminde hapsolmuş fazladan gücün yaklaşık yüzde 3’ünün buzun suya dönüşmesine harcandığı manasına geldiğine dikkat çekildi.
Danimarka ve Grönland Jeolojik Araştırması uzmanı William Colgan, “Bu, 1994’ten beri 24 saat boyunca buzları eriten saniyede 10 binden fazla “Geleceğe Dönüş” yıldırım çarpması üzere. Çılgınca bir güç ölçüsü.” benzetmesi yaptı.
NASA Jet İtki Laboratuvarı’ndan araştırmacı Eric Rignot, “Tüm bedeni eritmek yerine buzulun ayağını kesmek üzere. Tüm bedeni eritmek yerine ayakları eritirsin ve beden düşer.” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: