Bankacılık sektörü pandemide kar etti
Koronavirüs pandemisi döneminde bankacılık sektörü mali tabloları hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Lokman Kantar, “Bankacılık sektöründe verilen kredi tutarları 1 trilyon TL kadar arttı ve buna paralel olarak takipteki alacaklar ise yaklaşık 7 milyar TL artış gösterdi” diye konuştu.


Pandemi döneminde beklenen zarar karşılıklarının yaklaşık 50 milyar TL artış gösterdiğini ifade eden Kantar, “Bankacılık sektörü ihtiyaç duyduğu kaynaklar için pandemi döneminde 1 trilyon TL daha fazla mevduat elde etti ve yaklaşık 50 milyar TL menkul kıymet ihraç etti. Bu dönemde bankacılık sektörünün bilanço dışı kalemleri incelendiğinde faiz ve kur risklerini önlemek amacıyla yaklaşık 900 milyar TL’lik ek türev ürün kullanımı gerçekleşti” şeklinde konuştu.
“Bankalar 11 milyar TL kar elde etti”
Pandemide bankacılık sektörünün karlılığı hakkında konuşan Kantar, “Kredilerden elde edilen faizler azalmasına rağmen mevduatlara ödenen faizlerde daha fazla azalış olduğu için bankacılık sektörü bu dönemde yaklaşık 11 Milyar TL daha fazla net kar elde etti. Yine bu dönemde artan döviz kurları nedeniyle kambiyo zararları yaklaşık 7 milyar TL daha da arttı” ifadelerini kullandı.
“Şube sayıları azaldı”
Bankacılık sektöründeki diğer gelişmeler incelendiğinde ise evde çalışma nedeniyle yurt içi şube sayısının 11 bin 361’den 11 bin 160’a (201 adet) düştüğünü belirten Kantar, “Yine bu azalan şube sayılarına paralel olarak yurt içi personel sayısı 203 bin 475 kişiden 201 bin 063 kişiye (2 bin 412 kişi) azaldı” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: