Aşırı sıcaklar beyin kanamasına yol açabilir
Yaz aylarında güneşe aşırı maruz kalma neticesi ortaya çıkan ve ölüme kadar gidebilen güneş çarpması, sıcakların başladığı şu günlerde özellikle çocuk ve yaşlıları tehdit ediyor. Aşırı sıcak ve nemli havalarda artan vücut ısısının vücutta ve beyin hücrelerinde hasara sebebiyet verdiğine dikkat çeken Özel Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bu durumun beyin kanamasına yol açabileceğini söyledi..


gibi metabolik ve kronik hastalığı olanlar etkilenir. Yaz aylarında dikkatsiz güneşlenmeden kaçınılmalı. Güneş çarpmasına maruz kalındığında bacaklarda kramp, karın ağrısı, bulantı, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler ortaya çıkabilir" dedi.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında kişinin üzerindeki fazla kıyafetleri çıkarıp gölge ve hava akımı olan bir yere alınması gerektiğini söyleyen Baysal, "Ayrıca kişiye mineral içeriği zengin olduğu için tuzlu ayran ve su içirilmelidir. Bacaklarda kramp geliştiyse kesinlikle masaj yapılmamalıdır. Ayrıca güneş çarpmasına maruz kalan kişiye soğuk kompres tatbiki ve kişinin soğuk su ile duş alması da faydalı olur. Klima ve vantilatörler vücut ısısının düşürülmesinde etkilidir" diye konuştu.
"SICAK HAVALARDA ALKOL ALMAYIN"
Güneş çarpmasından korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Baysal, mecbur kalmadıkça güneşin en etkili olduğu sabah 10.00-15.00 saatlerinde güneşe çıkılmaması gerektiğini söyledi. İşleri gereği dışarıda çalışanların geniş ve bol kıyafetler giyip, bol su içmelerini, aşırı efordan sakınmalarını tavsiye eden Dr. Baysal, "Ev ve iş yerlerinin havalandırılması, mümkünse klima kullanılması gerekir. Sıcak havalarda bol sıvı tüketilmeli, ağır yemeklerden ve fazla yemekten sakınılmalı, bol meyve ve sebze
yenilmeli, alkol alınmamalı, ince, açık renk ve bol kıyafetler tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: