Sosyal Konutlar "Riskli Alan" ilan edildi
Çanakkale İsmetpaşa Mahallesinde bulunan depreme dayanıksız 980 konut için düğmeye basıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sosyal Konutları 'Riskli Alan' ilan etti' dedi.
Sosyal Konutlar “Riskli Alan” ilan edildi
8 yıldır beklenen sorunu Bülent Turan çözdü
Çanakkale İsmetpaşa Mahallesinde bulunan depreme dayanıksız 980 konut için düğmeye basıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sosyal Konutları ‘Riskli Alan’ ilan etti” dedi.
Çanakkale’nin ilk toplu konutları olan Sosyal konutların yıllardır çözülemeyen problemi sona eriyor.
İsmetpaşa Mahallesi'nde 980 adet konutun bulunduğu 69522 m2lik alana sahip olan Sosyal Konutlar Bölgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Riskli Alan" ilan edildi.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, son günlerde Çanakkale’nin gündeminde olan sosyal konutlar hakkında ilk açıklamayı yaptı.
Sosyal Konutlar Kentsel dönüşüme girecek
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Değerli arkadaşlar Çanakkale’de çok eski yıllarda yapılan Sosyal Konutlar var. Burasının depreme karşı dayanıksız olduğunu düşünüyoruz, bununla ilgili de Belediye, Çevre Müdürlüğü, diğer kurumlar çalıştılar ve burasının Kentsel dönüşüme girmesini istiyoruz.” dedi.
Yaklaşık 8 yıldır çözülemeyen problem Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın gayretleri sonucu sona erdi. Turan, "Son aldığım bilgiye göre bizde omuz verdik, Çevre müdürlüğümüzün de çalışmasıyla beraber bakanlık ayağı diye ifade edeceğimiz bölüm bitti. Orayı riskli alan ilan etti sosyal konutların olduğu alanı bakanlık riskli alan ilan etti” şeklinde vurguladı.
Omuz vermeye hazırız
CHP’li Çanakkale Belediyesini süreçte göreve davet eden AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, her zaman destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.
Turan, “Bundan sonra belediye kendi işini yapacak ve hangi bina yıkılacak, hangi zamanda yıkılacak, hangi yer ne yapılacak çalışma yapılacak. Biz yine emirindeyiz iş yapılsın yeter ki ama sosyal konutlarda ki işin esası belediyenin adım atması. Çünkü bakanlık kendine ait olan alanı inceledi, izinleri verdi onayı da verdi bundan sonra belediye adım atacak bizde omuz vereceğiz” diye konuştu.
Riskli Alan ilanı bir çok imkanı kapsıyor. Depreme dayanıksız tespit edilen bölgede Bakanlık tarafından kira yardımı, tapu giderlerinin karşılanması gibi bir çok avantaj hak sahiplerine tanılıyor.
Bakanlık ilan etti Süreç Belediyenin
Riskli yapıların tespiti, yönetmeliğe göre, Belediyece öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılır ve sonuç Bakanlığa veya İdareye bildirilir.
Verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, tespitler Belediyece yapılır veya yaptırılır. Belediyece yaptırılan riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince on beş gün içinde itiraz edilebilir. Bu itirazlar, Bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanır.
Yapılarda Riskliliğin Kesinleşmesi durumunda, Belediyece;
1. Altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların tahliyesi ve yıktırılması yapı maliklerinden istenir. Maliklere yapılacak tebligatta, riskli yapıyı kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kullananlara tahliye için malik tarafından bildirim yapılması gerektiği belirtilir. Malik tarafından kiracı veya sınırlı ayni hak sahibine tahliye için bildirim yapılmadığının tespit edilmesi halinde bildirim idarece yapılır.
2. Altmış gün dolduktan sonra riskli yapıların yıktırılıp yıktırılmadığı mahallinde kontrol edilir ve riskli yapılar, malikleri tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunulur.
3. Yukarıda verilen bu süreler içerisinde yıktırılmadığı takdirde idarece, hak sahiplerinin de görüşü alınarak riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz verilmemesi ve verilen hizmetlerin durdurulması ilgili kurum ve kuruluşlardan ister.
4. Bu üç aşamanın sonunda hala riskli yapı yıktırılmadı ise, riskli yapılar mülki amire bildirilir ve bu yapıların tahliyesi ve yıktırma işlemleri, mülkî amirler tarafından sağlanacak kolluk kuvveti desteği ile İdarece yapılır veya yaptırılır.
5. Yukarıdaki aşamalardan sonra yıktırılmayan riskli binalar ikişer aylık periyotlar hâlinde Müdürlüğe bildirir ve Bakanlıkça veya Müdürlükçe yıkılır veya yıktırılır.