Rektör Erenoğlu; "Etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur ve gurur duyduk"

TAKİP ET

Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği Toplantısı ÇOMÜ ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği Toplantısı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde Nedime Hanım Konağı’nda gerçekleştirildi. Toplantı, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’nun makamında gerçekleşen ziyaret ile başladı. Çanakkale’de bir ilk olan toplantıya;  Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Çanakkale Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ’in yanı sıra, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, Özbekistan Devlet Sanat ve Kültür Enstitüsü Rektörü Pirmuhammad Xolmaxmatov ve Rektör Yardımcısı Mirzohid Kurbanov, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Zafer Kurtaslan, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Kırgız Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi Öğr. Üyesi Maksat İmanaliev, Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Enes Biberoğlu, Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğr. Gör. Seda Okur’un yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan program, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi tarafından düzenlenen müzik dinletisi ile devam etti. Açılış konuşmasında bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur ve gurur duyduğunu belirten ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu konuşmasında: “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği toplantısına ev sahipliği yaparak, bölgedeki akademik ve kültürel bağları güçlendirmede önemli bir adım attı. Toplantıya, Türk Dünyası’ndaki sanat ve kültür üniversitelerinin liderleri ve temsilcileri katıldı. Bu etkinlik, sanat ve eğitim alanındaki iş birliği ile kültürel etkileşimin önemini vurgulayan önemli bir platform oldu. ÇOMÜ olarak Türk dünyasındaki diğer üniversitelerimize AR-GE alanında da ziyaretler gerçekleştireceğiz. Üniversitemiz kabiliyetlerini artırarak onlara da aktaracağız” dedi.

Çanakkale Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir birlik ve beraberliğe dikkat çekerek yaptığı konuşmasında şunları ifade etti: “Ortak alfabemizin konuşulduğu bu günlerde Çanakkale’de sanat üzerinde birleşmek de gerçekten çok önemli ve değerli. Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını diliyorum. Bilge Kağan’ın da söylediği gibi biz bir ve beraber oldukça birbirimize sıkı sıkıya sarıldıkça üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe bizim birlik ve beraberliğimizi kimse bozamaz”

Çanakkale Valisi Ömer Toraman işbirliğinin gelişmesinde kültür ve sanat alanının öncü olduğunu belirterek TÜRKSOY Teşkilatı’na dikkat çekti. Toplantıya ev sahipliği yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’na ve emeği geçen iç ve dış paydaşlara teşekkür etti.

Kültürel zenginliğin önemini vurgulayan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden yaptığı konuşmasında “Şüphesiz ki toplumları bir araya getiren kültür ve sanattır. Bizi binlerce yıldır bir arada kültürel zenginliğimizi yaşamaya bir ara verdik. Birbirimizden uzaklaştık. Bu uzaklığı yakın etmek amacıyla kurduğumuz bu birlik hepimiz için en iyisi olacaktır” dedi.

Toplantı sonrasında Nedime Hanım Konağı’nda ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Ortak İzler Ortak Kökler Sergisi açılışı gerçekleştirildi. Toplantının ardından, ÇOMÜ, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'dan prestijli sanat ve kültür kurumlarıyla ikili iş birliği anlaşmaları imzaladı. İmzalanan anlaşmalar, Özbekistan Devlet Sanat ve Kültür Üniversitesi, Kırgız Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi, Kazakistan T. Jürgenov Kazak Milli Sanat Akademisi ve Özbekistan Yunus Recebi Özbek Milli Müzik Sanatı Enstitüsü ile gerçekleştirildi.

İmzalanan anlaşmalara dair konuşan Rektör Erenoğlu, “Bu anlaşmalar öğrencilere uluslararası deneyimler kazandırarak, onları küresel iş gücü piyasasında daha rekabetçi hale getirecek. Aynı zamanda akademik ve kültürel alandaki iş birliği, her iki taraf için de yeni fırsatlar doğuracak. Bu stratejik iş birliği, ÇOMÜ'nün küresel eğitim vizyonunun önemli bir parçası olarak öne çıkıyor” dedi.

Çanakkale ÇOMÜ Ömer Toraman R. Cüneyt Erenoğlu