Kahverengi kokarca zararlısına karşı parazitoit salımı yapıldı

TAKİP ET

TAGEM tarafından Projelendirilen, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde desteklenen, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kahverengi Kokarca'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi" kapsamında Çanakkale'nin Lapseki Balcılar Köyü'nde 2000 adet parazitoit (Trissolcus japonicus) salımı gerçekleştirildi.

Parazitoit salımına; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Tevfik Turanlı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli uzman Ercan Altanlar, İl/İlçe Şube Müdürleri, teknik personeller ve çok sayıda üretici katıldı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan yaptığı açıklamada; “Bugün 2000 bin adet parazitoitin doğaya salımını gerçekleştirdik. Bu parazitoidlerin, kahverengi kokarcanın yumurtalarını parazitleyerek popülasyonunu kontrol altına alması ve zararlının verdiği zararları azaltması hedefleniyor. Kahverengi kokarca, son yıllarda Türkiye'de önemli bir tarımsal zararlı haline gelen istilacı bir böcek türüdür. Fındık, üzüm, elma, şeftali, domates, biber gibi birçok tarım ürününe zarar vermektedir. Parazitoit salımı, kimyasal ilaç kullanımı gibi geleneksel mücadele yöntemlerine göre daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir yöntem olarak kabul görmektedir. Bu sayede, doğal denge korunurken, zararlının popülasyonu kontrol altına alınabilmektedir” dedi.

Türkarslan, Lapseki'de yapılan parazitoit salımının bölgedeki çiftçilere örnek teşkil edeceğini ve kahverengi kokarca ile mücadelede önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Türkarslan, ayrıca çiftçilere kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi verildiğini de sözlerine ekledi. Bölgedeki tarım arazilerinin düzenli olarak kontrol edildiğini ve zararlının yoğun olduğu alanlarda parazitoit salımı gibi biyolojik mücadele yöntemlerinin uygulandığını da belirten Türkarslan, Lapseki'de yapılan parazitoit salımının, kahverengi kokarcayla mücadelede önemli bir adım olduğunu ifade ederek, tüm çiftçileri bu konuda bilinçli olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Kahverengi kokarca ile mücadele

Türkarslan; “Parazitoit salımı gibi biyolojik mücadele yöntemlerinin yanı sıra, tarım arazilerinin temiz tutulması, Kışlamak için ev depo gibi korunaklı alanları tercih ettiğinden kışın yapılacak mekaniksel mücadele kültürel mücadele de yer tutmaktadır. Kimyasal ilaç kullanımı ise son çare olarak tercih edilmeli ve mutlaka uzman kontrolünde yapılmalıdır. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kahverengi kokarca ile mücadelede kararlıyız. Bu konu ile ilgili gerekli tüm çalışmaları yürütüyoruz” diye konuştu.

Çanakkale Kahverengi kokarca parazitoit salımı Nazan Türkarslan