Ceylan; "İddiaları kaygıyla izliyoruz"

TAKİP ET

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türk Kızılay Derneği'nin, gayrı menkullerinin kurulacak şirkete devredilerek içinin boşaltılmak istendiği yönündeki iddiaları gündeme getirdi.

Özgür Ceylan, İçişleri Bakanının cevaplaması için Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, adını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği Kızılay’ın yatırım ve gayrimenkullerin, holding çatısı altında kurulan altı şirkete devredilip devredilmediğini sordu. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İçişler Bakanının cevaplaması için Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, adını Ulu Önder Atatürk’ün koyduğu Kızılay’ın kurulacak holding çatısı altındaki altı şirkete devredileceği yönünde iddialar olduğunu belirterek, “İktidara yakın isimler yönetimi ele geçirdi, şimdi de şirketlere devrederek içini boşaltacakları yönünde iddialar var” diye konuştu.

CHP’li Özgür Ceylan önergesinde, Kızılay’ın 11 Haziran 1868 tarihinde kurulduğunu ve 1935'te "Türkiye Kızılay Cemiyeti" adını aldığını hatırlatarak, “Kuruluşa "KIZILAY" adını ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk vermiştir” dedi. Özgür Ceylan, bazı basın – yayın organlarında yer alan haberlerde Kızılay Yönetim Kurulu kararıyla “Kızılay Yatırım Holding” çatısı altında altı şirket kurulduğu ve Kızılay’a ait gayrimenkullerin bu şirketlere devredildiği yönünde iddialar olduğunu belirterek, “Kurumun geleneksel yapısını bozdular, şimdi içini boşaltacakları yönündeki iddiaları kaygıyla izliyoruz” dedi.

Özgür Ceylan, önergesinde, “Türkiye Kızılay Derneği Yönetim Kurulu tarafından, “Kızılay Yatırım Holding” çatısı altında 6 (altı) şirket kurulması yönünde bir karar alınmış mıdır? Şayet böyle bir karar alındı ise buna neden gerek duyulmuştur?” diye sorarak, bu şirketlere, Kızılay Yönetim Kurulu kararı olmaksızın alım – satım yetkisi verilip verilmediğini sordu. Kurulan holding çatısı altındaki şirket yöneticilerin kimler olduğunu ve ne kadar maaş alacaklarını soran Özgür Ceylan, “Kızılay’ın bünyesinde olan fabrika ve gayrimenkullerin, Kızılay Yatırım Holding’e devredilmesi söz konusu mudur? Devir hangi hukuki dayanaklarla yapılmıştır?” diye sorarak cevaplanmasını istedi.

Ceylan; “Maden suyunu Atatürk bağışladı, satacak mısınız?”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, gayrimenkullerin şirketlere devredileceği yönündeki iddialar ile Kızılay’ın içinin boşaltmaya yönelik bir hazırlık yapıldığı yönündeki kaygılarının arttığını ifade ederek, “Örneğin Kızılay Maden Suyunu, 17 Ekim 1926 tarihinde gelir getirmesi ve kamu yararına kullanılması amacıyla Ulu Önder Atatürk Kızılay’a bağışlamıştı. İsim hakkı dışında Afyon ve Erzincan’da olmak üzere,  yıllık 1 milyar 100 milyon şişe üretim kapasitesine sahip iki fabrika var. Bunlar satılacak mı? Bunu merak ediyoruz” dedi. Özgür Ceylan Kızılay’ın,  Maden Suyu fabrikalarının yanı sıra 1954 yılında kurulan Türk Kızılay Çadır Üretim Tesisleri, 23 adet Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi, 13 aşevi, 3 huzurevi, 8 öğrenci yurdu, 5 giyim yardım merkezi ve kimsesizler evini bünyesinde barındırdığını kaydederek, “Bu kuruluşular ve gayrimenkullerin Kızılay Yatırım Holding çatısı altında bulunan altı şirketten birine devri söz konusu mudur?” diye sordu.

Özgür Ceylan, Türk Kızılay Derneği’ne destek olmak amacıyla bağış yapan kişilerden gelen mülklerin bulunduğunu kaydederek, bu mülklerin “Kızılay Yatırım Holding çatısı altında bulunan altı şirketin herhangi birine devredilmesi söz konusu mudur? Şayet böyle bir uygulama söz konusuysa, bağış yapanların ya da mirasçılarının mülkleri geri talep etme hakkının önü bu işlemle açılmış olur mu?” diye sordu. Özgür Ceylan, Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsündeki Türk Kızılay Derneğinin, resmi logosunun kullanım hakkının bir şirkete devrinin bile başlı başına bir sorun olduğunu ifade ederken, kurulacak holdinge devredileceği yönünde de iddialar bulunduğunu hatırlatarak, “Şayet bu yapılır ise Kızılay’ın logosunun ticari faaliyette kullanımından kaynaklı olarak yaşanabilecek hukuki sorunlar nelerdir” dedi.

chp milletvekili Çanakkale Özgür ceylan türk kızılay derneği