Çanakkale kahvaltısı markalaşıyor

TAKİP ET

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonunda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 'Çanakkale Kahvaltısı Markalaşıyor' konulu bilgilendirme toplantısı 18 Ekim 2024 Cuma günü Ticaret Borsası Konferans Salonunda düzenlendi.

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz’in ev sahipliği yaptığı toplantıda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr Evren Karayel Gökkaya, Çanakkale Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Özlem Eryiğit, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Abdullah Borca, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Boz, ÇATOD Başkanı Koray Özcan, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, ÇTB Genel Sekreteri Sevcan Elver, Gastronomi Dernek Başkanları ve yöneticileri, Otel Müdürleri, Oda ve Borsa Sektör Üyeleri, işletme sahipleri, ÇOMÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları hocaları ve öğrencileri yer aldı.

Toplantıda Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve Doç. Dr. İlker TÜRKERİ tarafından konuşma ve sunumlar gerçekleştirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez açılış konuşmasında, “Turizmde Markalaşma ve İlimizde Coğrafi İşaretli Yöresel Ürünlerimizin Turizme Olan Katkısını Artırmak, ‘’Çanakkale Kahvaltısı Markalaşıyor Sürecinde Yapılması Gereken Çalışmalara ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Ardından ÇOMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlker Türkeri ise yaptığı sunumda, Çanakkale Gastronomisinin Önemi, Çanakkale Gastronomisinin Potansiyeli, Çanakkale Gastronomisinin Coğrafi İşaretli Ürünleri, Yerel Ve Coğrafi İşaretli Ürünler İle Çanakkale Kahvaltısı, Kahvaltının Yerel ve Bölgesel Kalkınmaya Etkisine hususlarına değindi.

ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Çanakkale Gastronomisine yönelik bugüne kadar yapılan proje ve çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi.

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz toplantıda şunları belirtti;

Çanakkale’nin tarihten kültüre, gastronomiden doğaya kadar, her alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başkan Abdullah Deniz “İlimizde çok sayıda markalaşmış ve markalaşma niteliğine sahip ürünümüz bulunmakta. Kahvaltılarımızın olmazsa olmazı Ezine peynirimiz, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret belgesi alan İlk Türk Peyniri. Tabii, İlimizin coğrafi işaretli ürünleri bununla sınırlı değil. Bunun gibi birbirinden kıymetli birçok ürünümüz bulunmakta. Bizler Çanakkale Ticaret Borsası Yöneticileri olarak Birliğimiz önderliğinde yöresel değerlerimize sahip çıkıyoruz ”dedi.

İlin paydaşları olarak gastronomi konusunda kararlılıkla çalışmalarımızı yürütmeye, marka değerlerimizin arkasında güçlü bir şekilde durmaya devam ettiklerini vurgulayan Başkan Deniz, “Bugün de bu amaçla bir araya gelerek Çanakkale Kahvaltımız için attığımız bu adımlar çok kıymetli. Bilhassa gelecek nesillerle, kültür mirasımız arasında kopmaz bağlar oluşturmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca bu işbirliği sayesinde Çanakkale’nin tarım ve turizm potansiyeli de daha fazla ön plana çıkacaktır ”dedi.

Başkan Abdullah Deniz konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür ederek, Ticaret Borsası olarak, İlimizin kıymetli paydaşları ile el ele verildiği zaman üstesinden gelinmeyecek zorluğun olunmadığı bilinci ile düzenlenen toplantının hayırlı olmasını temenni etti.

Çanakkale kahvaltısına dair oluşturulacak reçetelerin ve bu alanda atılacak adımların ele alındığı toplantıda, Gastronomi Dernekleri adına Çanakkale Gastronomi Platform Koordinatörü Haldun Örgüt Çanakkale Kahvaltısı çalışmalarına ilişkin görüşlerini bildirdi.

Toplantı, soru-cevap ve temenniler bölümüyle sona erdi.









Çanakkale Çanakkale kahvaltısı Abdullah Deniz Evren Karayel Gökkaya Çağman Esirgemez Özlem Eryiğit