Bitkisel üretimde yeni destek modeli
Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, 2025-2027 Tarımsal Destekleme Programı hakkında açıklama yaptı.
2025-2027 yıllarını kapsayan tarımsal destekleme programı hakkında önemli bilgiler veren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, yeni düzenlemelerle tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, verim ve kalitenin artırılması, çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Türkarslan, yeni destekleme programının önceki yıllarda uygulanan destekleme programlarına göre daha etkin bir yapıya kavuşturulduğunu ve 3 yıllık olarak hazırlandığını ifade etti. Bu kapsamda, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen temel desteklerin, 2025-2027 yıllarını kapsayan "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar" adıyla 29 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını ve yürürlüğe girdiğini duyurdu.
Desteklerin daha sade ve etkin hale getirildiğini vurgulayan Türkarslan, destek kararlarının ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandığını ve birim destek katsayı değerinin her yıl yeniden belirleneceğini söyledi. Bu program kapsamında çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri sunulacak.
Temel Destekler
2025-2027 Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı ve her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Temel destek kapsamında, tüm ürünler için mazot maliyetinin %50'si ve gübre maliyetinin %25'i karşılanacak. Örneğin, 2. kategoride yer alan arpa ve buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 TL; 3. kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye ve çay üreten çiftçiler dekara 366 TL; 4. kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler ise dekara 549 TL temel destek alacak.
Planlı üretim desteği
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen ürünler için temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Planlama kapsamındaki ürünleri üreten çiftçilere mazot maliyetinin %100'ü ve gübre maliyetinin %50'si karşılanacak. Ayrıca, süt havzası olarak belirlenen illerde yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının %50'si kadar ilave planlı üretim desteği verilecek. Yeraltı sularının yetersiz olduğu havzalarda sulu tarım yapan çiftçilere, yeraltı su kısıtı desteği ödenecek ve mazot ile gübre maliyetlerinin %100'ü karşılanacak.
Üretimi geliştirme desteği
Verim ve kaliteyi artırmak amacıyla sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve katı organik-organomineral gübre kullanımı desteklenecek.
Diğer destekler
Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2.550 TL/da'dan %50 artırılarak 3.825 TL/da'ya, açıkta paket destek tutarı ise dekara 870 TL/da'dan 1.305 TL/da'ya çıkarıldı. Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin %75'i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği %50 artırılarak 1.500 TL'ye çıkartıldı. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ise %104 artışla 294.000 TL'ye yükseltildi. Yeni destekleme programı, tarımsal üreticilerin maliyet artışlarından ve fiyat istikrarsızlıklarından korunmasını, üretim süreçlerinin daha verimli ve planlı bir şekilde yürütülmesini hedefliyor.