Bitki sağlığı eğitim toplantısı
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bitki sağlığı eğitim toplantısı düzenlendi.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bitki Sağlığı 2023 yılı Uygulama Programını değerlendirmek ve Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensiplerini belirlemek üzere, Çanakkale Ticaret Borsası'nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya: Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı, Müdür Yardımcıları Ekrem Kaya ile Öncül Caner, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, İlçe Müdürleri ve teknik personeller katıldı. Toplantıda konuşan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ; “Bitki sağlığı bitkisel üretim ve gıda güvenliği açısından çok önemli. Bitki hastalık ve zararlıları ile mutlaka teknik talimatlar doğrultusunda, doğru zamanda ve doğru yöntemle mücadele edilmesi gerekmektedir. Önceliğimiz biyolojik mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmaktır. Bu senenin Bakanlığımızca yapılan 2022 Yılı Bitki Sağlığı Toplantısında alınan karar doğrultusunda; 2023 Yılının "Tavsiye Dışı Pestisit Kullanımına Karşı Mücadele Yılı" İlan edilmesi nedeniyle Bitki Koruma faaliyetlerine ağırlık verilmesi ve bu konu hakkında Teknik personelimiz başta olmak üzere çiftçilerimizin ve pestisit satışı yapılan bayilerin uyarılması ve eğitimlerin arttırılmasına öncelik ve ağırlık vermekteyiz” dedi. Karadağ, çalıştığı süre içinde gösterdiği özveri, emek ve katkılarından dolayı Ziraat Mühendisi Ömer Yıldız'a plaket takdim etti.
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı tarafından bitki sağlığı çalışmalarının ve entegre mücadelenin önemi hakkında teknik personele bilgilendirme yapıp Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile uzun zamandır koordineli olarak uyum içerisinde çalıştıklarını belirterek teşekkür etti.
Toplantı Enstitü Müdürü Tevfik Turanlı ve Şube müdürü Ramazan Eren'in modaratörlüğünde ENTEGRE-EKÜY Mücadele (elma-şeftali-kiraz), Diğer Entegre Mücadele, Tahmin ve Erken Uyarı, Önemli Bağ Hastalık ve Zararlıları, Tarla Faresi ve Çekirge Mücadelesi, Hasat Öncesi Pestisit Denetimleri, Süne Mücadelesi, Çayır Tırtılı, Kahverengi Kokarca, Güz Tırtılı Zararlıları, Akdeniz Meyve Sineği, Palmiye Kırmızı Örümceği, Turunçgil Uzun Antenli Böceği, Önemli Sebze Hastalık ve Zararlıları, Sirke Sinekleri, Sürveyler ve Batı Mısır Kök Kurdu, Önemli Zeytin Hastalık ve Zararlıları, Xylella Yaprak Yanıklığı, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele konularında teknik personellerce yapılan sunumlar ile devam etti. Sonuç kısmında yapılan değerlendirilmelerinin ardından toplantı sona erdi.