Balıklandırma projesi ile su altı zenginleşiyor
Çanakkale'de balıklandırma projesi ile su altı zenginleşiyor.
Çanakkale'de su kaynaklarının biyolojik çeşitliliği ve balık popülasyonlarının artırılması amacıyla önemli bir adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 2024 Yılı Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında il genelindeki baraj ve göletlere 1 milyon 750 bin aynalı sazan balığı yavrusu bırakıldı.
Yavru balık salımına; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta, DSİ 252 Şube Müdürü Uğur Gürsel Altay, Denizcilik Bilimleri Fakültesi Dekanı Murat Yiğit, Dekan Yardımcısı Yeşim Büyükateş, Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Halit Kuşku katıldı.
Türkarslan, balıklandırmanın önemine vurgu yaparak; "İlimiz için tahsis edilen 1.750.000 adet aynalı sazan balığı yavrusu İpsala Su Ürünleri Üretim İstasyonundan teslim alınarak, 9 baraj ve 21 gölete bırakılarak doğal su kaynaklarımızın zenginleştirilmesi hedefleniyor. Sazan balığının sık tüketilmesi ve çevreye uyum sağlama özelliği bu türü tercih etmemizin en önemli nedenlerinden biridir.
Sürdürülebilir bir gelecek için birlikte çalışalım
Balıklandırma çalışmalarıyla hem bölgedeki balıkçılık faaliyetlerine destek olunacak hem de ekosistem dengesinin korunmasına katkı sağlanacak. Özellikle amatör balıkçılık turizmine canlandırıcı bir etkisi olması bekleniyor. Ancak, bırakılan yavruların en az bir kez üremeleri için balıkçıların ve halkın duyarlı olması ve sürdürülebilir avcılık yapması büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, balıklandırma çalışmalarına önümüzdeki dönemde de devam edecek. Çanakkale'deki su kaynaklarının daha da zenginleşmesi ve balık çeşitliliğinin artması için yapılan bu yatırımlar, hem doğa hem de insanlar için büyük faydalar sağlayacaktır” dedi.