Aşılama Projesi Şapköy de başladı

TAKİP ET

Çanakkale Valiliği ile Ayvacık Kaymakamlığı tarafından desteklenen Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından projelendirilerek yürütülen 'Yabani Antepfıstıklarının (menengiç) aşılanması projesine Ayvacık Şapköy de başladı.

Aşılama çalışmalarına Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H.İbrahim Büyükgaga, Köy Muhtarı Nevzat Kaptan, Teknik Personel, üreticiler ve aşıcı ustaları katıldı.

Aşılama çalışmalarında bir açıklama yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan; "2001 yılında başlanılan çalışmalarda bugüne kadar 10 yıl aşılama yapılmış ve yabani antepfıstıkları toplamda 220 bin T göz aşısı ile aşılanarak ülke ekonomisine kazandırılmıştır. 2024 yılında Ayvacık ilçemiz Erecek, İlyasfakı, Şapköy, Büyükhusun, Pınardere, Kuruoba ve Küçükçetmi Köylerimizde 10 bin yabani antepfıstığına 50 bin T göz aşısı ile aşılanmalarını sağlayacağız. Tarımsal üretim emek ister sabır ister. Aşılama çalışmalarına başladığımızda 600 kilogram antepfıstığının üretildiği şapköyde bugün üretimin 50 tonu aştığını görmekteyiz. Meyilli, verimsiz arazileri değerlendirmek ve atıl durumdaki yabani antepfıstıklarını üretime kazandırarak kırsaldaki üreticilerimizin gelirini arttırmak için yaptığımız projede sabır ve uğraşı ile başarıya ulaştığımıza inanıyorum. Hazırladığımız proje kapsamında bu yıl içinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğinin katkıları ile Şapköy' e Antepfıstığı işleme tesisi kazandırarak bölgemizde üretilen antepfıstıklarına katma değer kazandırdık. Üreticilerimiz artık daha fazla gelir elde edecek. Her iki projenin bölgemize kazandırılmasında emeği geçen başta Sayın Valimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.

Proje kapsamında ayrıca düzenlenen eğitim çalışmasında bölgedeki üreticilere T göz aşısı yapılması uygulamalı olarak anlatıldı. Üreticilerin yapılan çalışmalardan memnuniyetlerini dile getirerek aşılama çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da sürmesini istediler.​

Çanakkale Ayvacık Şapköy