28.500 kilogram zirai atık ambalajı bertaraf edildi

TAKİP ET

Çanakkale'de çevreye dost proje ile 28.500 kilogram zirai atık ambalajı bertaraf edildi.

Çanakkale'de tarım arazileri zirai ilaç ambalaj atıklarıyla kaplıydı. Bu atıklar toprağa, su kaynaklarına ve çevreye büyük zararlar veriyordu. Bu kapsamda 2016 yılında, "Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Geri Dönüşümü ve Bertarafı Projesi" başlatılmıştı. Bu proje, Bayramiç ilçesinde pilot uygulama olarak başladı ve kısa sürede tüm Çanakkale'yi kapsayacak şekilde genişledi.

Proje kapsamında, her köye ve mahalleye zirai ilaç ambalaj atıklarının toplanması için konteynerlar yerleştirildi. Çiftçilere zirai ilaç ambalajlarının çevre kirliliği yaratmadan konteynerlere nasıl atılacağı konusunda eğitimler verildi. Ambalaj atıklarının toplanması ve bertaraf edilmesi için gerekli olanaklar sağlandı.

Projenin başarısı için kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör bir araya geldi. Ezine ve Merkez Çeltik Komisyonu Başkanlıkları, Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği, İçdaş A. Ş. ve bazı zirai ilaç firmaları projeye destek verdi.

Projenin sonuçları oldukça etkileyici

​2024 yılına kadar 6 ilçede, 135 köy ve mahallede toplam 302 konteyner yerleştirildi. Bu konteynerlardan 28.500 kg zirai ilaç ambalaj atığı toplanarak lisanslı firmalar tarafından bertaraf edildi. Toprak ve su kaynakları kirliliğinden korundu. Çiftçilerde bilinçlendirme ve farkındalık oluşturuldu. Geri dönüşüm yoluyla ekonomiye katkı sağlandı.

​İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale’nin bitkisel üretimde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “120’den fazla ürün çeşidiyle oldukça geniş bir ürün yelpazesi var. Bu ürünlerin 7 tanesinde ülke sıralamasında 1’inci sıradayız. 40’a yakın üründe de ilk 10’da yer alıyoruz. Bu ürünlerin içerisinde Çanakkale domatesi, Bozcaada üzümü, Yenice biberi, Biga pirinci gibi bir çok üründe de coğrafi işaret aldık. Bayramiç beyazı ürünü aynı zamanda Avrupa Birliği Coğrafi işaret ürünü aldı. Bitkisel üretimin bu kadar önemli olduğu bir yerde Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizler üretimi desteklemenin, kaliteli verimi arttırmanın yanı sıra çevresel faktörleri, sürdürülebilirliği, iyi tarım uygulamalarına da önem veriyoruz. Bu tür projeleri destekliyoruz. bitkilerde ekonomik kayıplara neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otlardan korunmak amacıyla uygulanan zirai ilaçların ambalaj atıklarının çevreye zarar vermemesi için toplanarak bertaraf edilmesini ve geri dönüşümünü sağlıyoruz. Projemiz 6 ilçe, 135 köyde 302 konteynerle devam ediyor” dedi.

Çanakkale proje Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Geri Dönüşümü ve Bertarafı Projesi