Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunun (OSBÜK) 22. Olağan Genel Kurulu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) gerçekleştirildi. Katılımcılar arasında yer alan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok; Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu 22. Olağan Genel Kurulunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın M. Fatih Kacır'ın konuşmalarını dinledik. OSB'ler üretiyor, Türkiye büyüyor" dedi.
“Türkiye, Jeostratejik konumu güvenilir bir aktör olmayı sürdürüyor"
Bakan Kacır, güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir bir sanayi ve üretim altyapısına sahip olan ülkelerin kalkınma yarışında önde yer alacağını vurgulayarak, bakanlık olarak gerçekleştirdikleri program ve projelerle Türkiye'nin AR-GE ve inovasyon ekosistemini, planlı sanayi alanlarını, girişimcilik kültürünü ve nitelikli insan kaynağını güçlendirmeye devam ettiklerini belirtti. Kacır; “260,1 milyar dolarla 100 yıllık Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracat rakamına ulaştık. İstihdamımız 32,6 milyonu aşarken işsizlik oranımız yüzde 8,5 ile son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Son 15 çeyrektir kesintisiz ve istikrarlı ekonomik büyüme sergileyen Türkiye, jeostratejik konumu, genç ve nitelikli insan kaynağı, güçlü lojistik altyapısıyla küresel ekonominin kuvvetli ve güvenilir bir aktörü olmayı sürdürüyor” dedi.
"OSB'lerin güçlü bir yapıya kavuşmasını sağlayacağız"
Bakan Kacır, OSB’lerin finansal sürdürülebilirliğini artırmak ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturmak amacıyla, ilgili dernekler, birlikler ve kooperatiflerin karma OSB'lerin kuruluşuna katılımını mümkün kılacak düzenlemeler yapacaklarını duyurdu. Bu adımın, OSB’lerin daha geniş ve güçlü bir yapıya kavuşmasını sağlayacağını belirtti.
Ayrıca, parsel tahsis fiyatları için konulan üst sınır kaldırılarak, fiyatların ve tahsis koşullarının şeffaflık ilkeleri doğrultusunda belirlenmesi müteşebbis heyetin yetkisine bırakılacak. OSB'lerde ön tahsis yapılması uygulaması getirilecek, böylece kamulaştırma ve altyapı giderleri için tahsis öncesi finansman sağlanacak. Kacır, "Yeşil OSB tanımını mevzuatımıza kazandırarak, OSB'lerimizin yeşil ekonomiye entegre olmasını teşvik etmeye devam edeceğiz” dedi.
"OSB'ler büyüyor"
Son 22 yılda, Türkiye’deki OSB sayısının 191'den 361'e çıkarıldığını ve toplam alanlarının 51 bin hektardan 118 bin hektara genişletildiğini belirten Kacır, bu süreçte sanayi alanı sayısının 11 binden 58 bine, istihdam edilen çalışan sayısının ise 415 binden 2,6 milyona yükseldiğini söyledi. OSB projelerine toplamda 77 milyar lira kaynak sağlandığını ve bu bölgelerin sanayinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile "Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği" projesini hayata geçirdiklerini vurguladı. Şu anda OSB’lerde 86 meslek lisesi ve 23 meslek yüksekokulunun bulunduğunu belirten Kacır, bu kurumların sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu becerilerle donatılmış iş gücü yetiştirmede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
"Türkiye Yüzyılında Türk Sanayisini birlikte ileri taşıyacağız"
Bakan Kacır, Cumhuriyet’in ikinci asrında "Türkiye Yüzyılı" vizyonu ile uyumlu olarak sanayi alanlarının büyüklüğünü, ülkenin yüzölçümünün yaklaşık %0,4'ünden %1'ine çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Kacır, önümüzdeki 5 yıl içinde bu hedefe ulaşmak için finansman, yer seçimi, kamulaştırma ve altyapı çalışmalarında yenilikçi yaklaşımları hayata geçireceklerini belirtti. Kacır; “Bu vizyonla, sanayimizin her alanda mükemmeliyet standardını artıracağız. Türk sanayisini dünyada daha güçlü, daha etkin bir konuma birlikte taşıyacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: